Головне управління статистики інформує. Підприємствами харчової промисловості області у 2016р. реалізовано продукції на 2,8 млрд.грн або 7,6% загального обсягу реалізації промисловості області. У виробництві харчових продуктів та напоїв зайнято 4,5 тис. осіб або понад 10% кількості працюючих у промисловості.
Харчова промисловість Івано-Франківщини відзначається виробництвом різноманітної продукції, серед яких – молочні та м’ясні продукти, хліб та хлібобулочні вироби, борошняні та цукрові кондитерські вироби, борошно, крупи, фруктові та овочеві соки, алкогольні та безалкогольні напої тощо.
Найбільшими виробниками продуктів харчування та напоїв в області виступають акціонерні товариства «Івано-Франківський м’ясокомбінат» та «Городенківський сирзавод», товариства з додатковою відповідальністю «Івано-Франківський міськмолокозавод» та «Івано-Франківський хлібокомбінат», «Полонина», товариства з обмеженою відповідальністю «Карпатська горілчана компанія», «Імперово-Фудз», «Калуський комбінат хлібопродуктів», «Лео Сіті Інвест», дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро».
Серед видів продукції, що вироблялися підприємствами галузі у січні–серпні 2017р., спостерігалося зростання виробництва м’яса свиней замороженого (у 5,3 раза порівняно з січнем–серпнем 2016р.), соків фруктових та овочевих (в 1,8 раза), виробів здобних (на 23,4%), м’яса свиней свіжого чи охолодженого (на 0,8%). Позитивна тенденція склалася у виробництві молочних продуктів: приріст промислової продукції у 2016р. проти попереднього року склав 9,6% (у січні–серпні п.р. – 56,5%). З початку року збільшився випуск масла вершкового (у 2,8 раза), сиру свіжого неферментованого (на 40,7%), йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 5,2%).
У підприємства харчової промисловості за 2016р. було інвестовано 993,9 млн.грн або 36,1% обсягу капітальних інвестицій, спрямованих у розвиток промисловості області; обсяг прямих іноземних інвестицій на кінець 2016р. склав 313,6 млн.дол. США (52% обсягу прямих іноземних інвестицій у промисловість).
Для потреб галузі упродовж І півріччя 2017р. в експлуатацію прийнято потужності з переробки м’яса на 5 т, з виробництва хлібобулочних виробів – на 200 т, кормів готових для тварин – на 2,4 тис.т.
Продукція українських виробників харчових продуктів на 92% заповнює споживчий ринок області, зокрема, понад 95% м’яса та м’ясопродуктів, молока та молочних продуктів, масла вершкового, маргарину, яєць, олії рослинної, круп, цукру, кондитерських виробів, солі, борошна, хлібобулочних виробів, картоплі, напоїв безалкогольних, соків, води мінеральної – вітчизняного виробництва.
За 2016р. обсяг експорту готових харчових продуктів склав 3,3 млн.дол. США, за січень–липень 2017р. – 3,1 млн.дол. США. Підприємства області за межі країни поставляли овочеві і фруктові консерви, борошняні і кондитерські вироби, харчові продукти із вмістом какао, м’ясо та їстівні продукти.
Довідково. День працівників харчової промисловості встановлений Указом Президента
України №714/95 від 8 серпня 1995 та щорічно відзначається у третю неділю жовтня.
Головне управління статистики в Івано-Франківській області
Опубліковано 12.10.2017 року