Бруцельоз – небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей

Бруцельоз – небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей

Бруцельоз – антропозоонозна інфекція, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму.

Збудники бруцельозу – бактерії роду Brucella. Загалом відомо близько десяти видів цих бактерій, однак для людини головну небезпеку становлять чотири: це ті, які передаються від кіз та овець, великої рогатої худоби, свиней та собак які є головним джерелом інфекції для людини.  Всі види збудників стійкі у зовнішньому середовищі: в грунті та воді зберігаються до 3 місяців, в перегної – до 4 місяців, в молоці 10-16 днів, в бринзі 45-60 днів, добре переносять низькі температури – в льоду та снігу життєздатні до 3-4 місяців. Але, разом з тим, до високої температури та дезінфікуючих розчинів  – малостійкі. Хвороба у тварин часто протікає в прихованій формі. Лікування тварин при бруцельозі не проводиться. У неблагополучних щодо бруцельозу господарствах та в загрозливій зоні тварин, які позитивно реагують під час серологічних та алергічних досліджень, вважають хворими і піддають забою.
Основний шлях передачі  інфекції людині – через уживання заражених продуктів (не пастеризоване молоко, м’який сир, виготовлений з не пастеризованого молока, бринза, масло; термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку.

Рідше – шлях передачі збудника  контактний ( при догляді за хворими тваринами, або

через предмети, заражені їх виділеннями – використання гною від хворих тварин на присадибних ділянках).

Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.

Найчастіше бруцельоз виявляють у пастухів, фермерів, ветеринарів, працівників м’ясокомбінатів, підприємств із обробки шкури, вовни тощо. Пік захворюваності припадає на зиму, весну й літо. Інкубаційний період захворювання – 1-4 тижні, однак у деяких випадках він може тривати до двох місяців.

Симптоми бруцельозу дуже різноманітні. Найчастіше хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах і суглобах, а також обмеженням рухливості суглобів. Проте хвороба може розвиватися і поступово. У цьому випадку характерні субфебрильна температура (37,1-38°С ), безсоння, зниження апетиту, головний біль і дратівливість. Суглоби і м’язи також болять, але біль не гострий. Лімфатичні вузли збільшуються. Згодом температура підвищується, і всі симптоми посилюються. Ці прояви то стихають, то знову повертаються упродовж 3-4 тижнів.

Часто бруцельоз спричиняє алергічні захворювання – висипи, дерматити. Також уражається опорно-рухова система – розвиваються артрити, поліартрити, синовіти, бурсити, тендовагініти.

Ураження нервової системи проявляються невритами (наприклад, лицьового або слухового нерва), неврозами та радикулітами.
Внаслідок ураження сечостатевої системи у жінок відбувається розлад менструального циклу, може розвинутися ендометрит. Якщо жінка вагітна, може статися викидень. У чоловіків з боку сечостатевої системи розвиваються епідидиміти і орхіти.

Особливо небезпечне захворювання для вагітних жінок – часто відбуваються викидні, мертвонародження, передчасні пологи.

Стійкі залишкові явища після перенесеного бруцельозу можуть призвести до інвалідності.

Лікують бруцельоз тільки в лікарні у стаціонарі.
Поради з профілактики інфікування бруцельозом:
– не вживайте сире молоко та молокопродукти, вживайте лише пастеризоване молоко;
– споживайте продукти лише відомого походження;
– споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
– не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

 

Завідувач мікробіологічної лабораторії

Рогатинського відділу ІФ районного відділу

ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

Лариса Череповська

 

 

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2025. Всі права захищено